top of page
  • Forfatters billedeDorte Brodka

Receptiv musikterapi

Opdateret: 7. aug. 2020

Receptiv musikterapi er en anden måde at anvende musikken på, som kan bruges til at berolige og forbedre livskvaliteten og forebygge/lindre angst, depression, samt udadreagerende – og selvskadende adfærd. Læs evt. mere her:

I Danmark er vi blandt verdens førende lande, i forsøg med – og udvikling af ”musik som medicin”. Videnskabelige forsøg har bevist, (1), at musik komponeret til formålet både modvirker stress, smerter, depression og søvnløshed, idet musikken får blodtryk og puls til at falde, hjernebølgerne skifter fra Beta- til Alfa-aktivitet, samtidig med at mængden af cortisol (stresshormon) daler og mængden af melatonin øges og giver en så beroligende virkning,(2), at forbruget af medicin ofte kan nedsættes.

Overgangen imellem specialpædagogisk og psykoterapeutisk musikterapi er glidende. Vil man, som pædagog, arbejde med receptiv musikterapi, er det vigtigt at man ”kender sin plads” og ikke bevæger sig ind på psykologens, psykiaterens eller den universitetsuddannede musikterapeuts område, ved f.eks. at forsøge at bruge musik i stedet for medicin, til borgere som har det meget dårligt, uden at de først er blevet udredt af en psykolog eller psykiater, og man har fået ”grønt lys” af vedkommende. Som pædagog er man uddannet til at opretholde eller forbedre borgerens færdigheder og livsvilkår – ikke til at diagnosticere eller psykoanalysere. Derfor må man sætte sig grundigt ind i emnet, inden man begynder, ligesom det er strengt nødvendigt at man har et godt og tillidsfuldt forhold til den borger man arbejder med, og kender hans baggrund, så man forstår at tyde hans signaler, og er i stand til at bedømme hvilken virkning musikken har på ham. Jeg har arbejdet med specialpædagogisk musikterapi siden 1996 og haft gode erfaringer med at bruge musik som beroligende middel til autistiske beboere, som f.eks. bliver kaotiske når der sker ændringer i hverdagens rutiner, og som afslappende middel til beboere, som har svært ved at falde i søvn. Desuden har jeg spillet beroligende musik i dagligstuen, når stemningen blandt beboerne generelt har været hektisk, f.eks. aftenen før en ferierejse eller et pårørendearrangement.   1. De 10 numre på Recreation Relax Music, som jeg udgav i 2012, er også komponeret efter konceptet "musik som medicin", med den hensigt, at den skal virke beroligende uden at lyde som meditationsmusik. Den indeholder derfor både elementer af  pop, soul, reggae, rock og  blues, og kan høres og/eller købes på Spotify, youtube, Telmore musik og iTunes musik.


litteratur:

  1. Sørensen, Torben Egelund (2005): Behandling af angste, psykiatriske patienter med MusiCure – et pilotprojekt, www.musicahumana.org, publikationer og artikler.

  2. Heslet, Lars, professor dr.med., klinikchef Rigshospitalet (2003): Vores musikalske hjerne, www.musicahumana.dk, januar 2011.

51 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page