top of page

Hør mig fortælle om mine erfaringer med hypnose.

Hør den naturlige forklaring på hvorfor hypnose virker.

silhouette-263368_1280.jpg
hypnosepsykolog.jpg
Videncenter For Hypnose

blev oprettet i 2015 af Dorte Brodka. Formålet med Videncenter For Hypnose er at  understøtte praktiserende hypnosebehandleres virke i Danmark ved hjælp af vidensdeling og at skabe en fælles platform for menings- og erfaringsudveksling, uanset den enkelte hypnosebehandlers øvrige tilhørsforhold, orientering og uddannelsesbaggrund. Pr. 23. januar 2024 er 334 praktiserende hypnosebehandlere medlem af Videncenter For Hypnose.

Du er velkommen til at være med. Mød os på Facebook gruppen Videncenter for hypnose.

.

Spørgsmål og svar om hypnose

 

Hvad er hypnose

Den videnskabelige forklaring på hypnose er, at hjernens svingninger skifter fra Alfa til Theta-niveau. Dette kan måles med en hjernescanner. Virkningen af hypnose er påvist i mange forskellige videnskabelige undersøgelser, (se nederst på denne side), som konkluderer at hypnose virker hurtigere end samtaleterapi og at virkningen er varig. Selv når der er behov for flere behandlinger, har klienten det ofte bedre allerede efter den første hypnose. Desuden er fordelen ved hypnose, frem for anden terapi, at det også er muligt at behandle et problem, selvom klienten ikke kan eller vil fortælle ret meget om sig selv. 

Valg af hypnotisør - hvad skal man gå efter?

Hypnose er bare et "værktøj", som ikke i sig selv helbreder noget. Det er det der foregår under hypnosen som er afgørende.

Derfor er det vigtigt at vælge en behandler, som - ud over at kunne hypnotisere - har psykologisk indsigt og terapeutisk erfaring.

 

Der findes hypnotisører, som praktiserer efter et kort kursus, og andre har en længere psykologisk uddannelse bag sig. Så det afhænger af, hvad du gerne vil behandles for. På samme måde, som ved fysisk sygdom. Hvis du har fået en lille skramme, er det ok, at mormor renser såret og sætter plaster på. Men hvis du skal opereres i hjernen, vil du gerne have, at kirurgen har lang erfaring og uddannelse bag sig. Det samme gælder for hypnose.

Behandling for rygestop er enkelt at have med at gøre, men hvis du skal hypnotiseres for en svær problemstilling, vil jeg absolut råde dig til at vælge en hypnotisør, som har psykologisk uddannelse og terapeutisk erfaring.Vær opmærksom på, at nogle behandlere har specialiseret sig i at  hypnotisere, mens andre kun hypnotiserer en gang imellem. Det er klart, at hypnotisørens erfaring og rutine i at hypnotisere påvirker resultatet af din behandling. Desuden vil jeg anbefale dig at vælge en hypnotisør, som er medlem af en forening med et etisk råd, etiske retningslinjer og krav om at hypnotisørens uddannelse konstant holdes opdateret.Til sammenligning:

  • RAB-registring kræver mindst 660 timers uddannelse, som hvert år skal dokumenteres vedligeholdt.

  • Psykologfaligt Selskab for klinisk hypnoses grundkursus i hypnosebehandling varer 42 timer.

  • International NGH certificering kræver 100 timers undervisning.

  • Diplomuddannelse i klinisk hypnose hos Dansk Selskab for Klinisk hypnose 100 timers undervisning

Hvad kan man forvente af en hypnose-session hos dig?

Da jeg er universitetsuddannet og har forsket på Videncenter For Hypnose, beskæftiger jeg mig ikke med "det overnaturlige" men anvender udelukkende hypnosebehandling baseret på forskningsresultater eller solid underbygget erfaring.

 

Først taler vi om, hvilken problemstilling du ønsker hjælp til. (Jeg har 100% tavshedspligt). Derefter indledes med afslapningsøvelser, inden hypnosen går i gang. Til slut taler vi din oplevelse igennem, hvis du har lyst. I de fleste tilfælde varer hele sessionen ca. 1 time, men den kan vare længere, da jeg ikke stopper pga. tiden, hvis vi er midt i noget vigtigt. En session kan også være kortere, især når det gælder børn. Virkningen afhænger ikke af hvor længe det varer, men af hvad vi finder frem til og hvilken behandling du får imens.

Hvor mange gange skal man hypnotiseres, før det hjælper?

Det kommer an på, hvilken problemstilling der behandles, og hvor modtagelig du er for hypnose. Ved de fleste problemstillinger anbefaler jeg, som udgangspunkt, 3 gange. Der er ofte stor forskel på virkningen af hypnose første og anden gang, fordi man første gang måske er nervøs.Det går ud over koncentration og fordybelse. Ved rygestop kan 1 session være nok, men ikke altid. Behandles du for en problemstilling, som du har kæmpet med i årevis, skal du regne med, at det er nødvendigt med flere behandlinger med 14-30 dage imellem hver. Hvis du ønsker det, kan jeg også optage hypnosen på en lydfil, som du kan høre imellem hver gang, og lære dig selvhypnose for at forstærke virkningen.

 

Hvordan føles hypnose?

I hypnose vil du føle dig behageligt afslappet, ligesom når du dagdrømmer, er ved at falde i søvn, eller  lige før du vågner.

Har du prøvet mindfullness, eller andre former for meditation, så ved du allerede hvordan det føles. Fra undersøgelser ved man, at hjernens rytme er nøjagtigt den samme, hvad enten du kalder det for hypnose, meditation, mentaltræning, mindfulness, visualisering eller drømmerejse – et ord som f.eks. ofte anvendes ved omtale af mentale øvelser overfor børn. Den afgørende forskel er, hvad tilstanden anvendes til. Hvor meditation ofte har fokus på at sende forstyrrende tanker væk og opnå indre ro, går hypnosebehandling skridtet videre og behandler årsagen til et bestemt problem.

Genoplever jeg min livs værste oplevelser?

De fleste, (også dem der behandles for angst og alvorlige traumer), synes at hypnose er en behagelig oplevelse og går lettede derfra."Var det bare det", siger mange, og ærgrer sig over, at de ikke har gjort det noget før. Du behøver ikke at frygte, at det er nødvendigt at rode op i hele din fortid. Vi arbejder kun med de ting, som volder dig problemer, og jeg sørger for, at du føler dig på sikker afstand, imens.

Er hypnose farligt?

Nej! Det værste der kan ske er, at du synes, at hypnosen er så behagelig, at du ikke har lyst til at gå ud af den.

Kan det anbefales at hypnotisere børn?

Ja. Hypnose er en særdeles skånsom behandlingsmetode, fordi hypnose virker hurtigt og børn er lette at hypnotisere.

Har hypnotisøren klienten "i sin magt?"

Nej - det er en myte!  Folk som stadig tror, at hypnose er noget med at blive tryllet om til en kylling forveksler hypnosebehandling med showhypnose. I showhypnose blandes illusion (snyd) og manipulation med hypnose. Du har måske bemærket, at den berømte TV serie Fuckr med din hjerne har skiftet navn til Manipulator af samme grund. Fordi en stor del af det der foregår er manipulation og illusion – meget dygtigt udført. Ved klinisk hypnosebehandling anvendes hverken manipulation, illusion eller andre former snyd. Både fordi det er ulovligt, og fordi det anses for uetisk. Ved klinisk hypnosebehandling anvendes udelukkende forskningsbaserede metoder, rettet mod den problemstilling du ønsker at få behandlet, og du har fuldt ud kontrol over dig selv hele tiden. Ellers kan det nemlig ikke lade sig gøre. Fordi det er dig selv der gør det hele. Gør du ikke som hypnoterapeuten siger, sker der ingenting.

Kan alle hypnotiseres?

Næsten alle som selv vil og kan følge hypnotisørens forslag kan bringes i hypnose. Man antager at ca. 3% af alle mennesker er højt hypnotiserbare, (dvs. at det er muligt at bringe dem i dyb hypnose i løbet af et kort øjeblik), 3% kan ikke hypnotiseres (typisk pga. dårlig hørelse, fordi de ikke forstår hvad hypnotisøren siger, mangler evne til at koncentrere sig eller fordi de ikke har tillid til hypnotisøren eller fænomenet hypnose). Dvs. 97% af alle mennesker kan bringes i tilstrækkelig dyb hypnose til at behandlingen virker efter hensigten. Mange tror fejlagtigt at de skal være "helt væk" for at hypnosen virker, men det er ikke tilfældet.

Videnskabelige undersøgelser som dokumenterer virkningen af hypnose:
Hypnosebehandling af angst, alle former
https://www.hypnosebehandleren.dk/blog/search/angst

 

Hypnosebehandling af PTSD

http://www.omicsgroup.org/journals/hypnosis-for-ptsd-evidence-based-placebocontrolled-studies-2167-1222.1000S4-006.php?aid=21055

 

Vægttab og hypnose
I en metaanalyse bestående af 18 studier, blev kognitiv adfærdsterapi sammenlignet med den samme terapi suppleret med hypnose. Resultaterne indikerede, at hypnose forbedrede behandlingsresultaterne betydeligt. Virkningen af hypnose var særlig markant ved behandling af fedme, især ved langvarig opfølgning. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7751482/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9539198-controlled-trial-of-hypnotherapy-for-weight-loss-in-patients-with-obstructive-sleep-apnoea/?i=6&from=weight+loss+hypnosis&filters=ClinicalTrial,MetaAnalysis

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23887809

 

Hypnosebehandling af Smerter

https://mindmaster.dk/2018/10/23/behandling-af-kronisk-smerte/

 

Hypnosebehandling af Migræne

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31251706-effect-of-an-online-hypnosis-intervention-in-reducing-migraine-symptoms-a-randomized-controlled-trial/

 

Hypnose og rygestop

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24559809

 

Hypnose mod afhængighed af narkotika

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/18935753/?i=1&from=hypnosis%20addicts

 

Hypnose mod lavt selvværd, uro, vrede og impulsivitet i forbindelse med afhænighed af alkohol eller andre former for misbrug

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/15190730/?i=8&from=hypnosis%20and%20drug%20addicts

 

Hypnosebehandling af atopisk eksem, børneeksem

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7772485-hypnotherapy-as-a-treatment-for-atopic-dermatitis-in-adults-and-children/

 

Hypnosebehandling af irritabel tyktarm

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22339617

 

Hypnose mod hedeture


http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23679116 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23435026

 

Hypnose mod søvnforstyrrelser, sengevædning, tænderskæren, uro i benene – RLS


http://blog.healthjourneys.com/hot-research/can-hypnosis-eliminate-sleepwalking-night-terrors-bedwetting-other-parasomnias.html

 

Hypnose og søvnkvalitet

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25660206

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/24882909/?i=9&from=hypnosis%20and%20brainwaves

 

Hypnosebehandling af tinnitus

http://blog.healthjourneys.com/hot-research/ericksonian-hypnosis-helps-ease-severe-tinnitus.html

 

Hypnose mod isninger i tænderne


http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20799124

 

Hypnose og ALS

Mindre angst, depression og forbedret livskvaliltet for patienter og deres pårørende. Desuden udviklede patienternes sygdom (fysiske funktionsnedsættelse) sig langsommere. Der var stadig markant forskel på de forsøgspersoner der var blevet behandlet med hypnose og kontrolgruppen 6 måneder efter.

http://journal.frontiersin.org/article/10.3389/fpsyg.2015.00822/full

 

Hypnose og PNES

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25461206

 

Hypnosebehandling af hjerneskade, nedsat arbejdshukommelse

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28335012

 

Hypnosebehandling af hjerneskade efter blodprop

https://www.linkedin.com/pulse/using-clinical-hypnosis-help-stroke-victims-mark-barrus

 

Hypnose og Parkinsons sygdom, reduktion af symptomer


http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24906579

 

Hypnosebehandling af fibromyalgi, reduktion af symptomer

 


http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22285609

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23153388

 

Hypnose mod kvalme og opkastning pga. kemoterapi

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26557409

 

Hypnose mod problemer med koncentration og indlæring

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22459017-boosting-human-learning-by-hypnosis/?i=4&from=hypnosis+dependent&filters=ClinicalTrial,MetaAnalysis,RandomizedControlledTrial,SystematicReviews

 

Hypnose forbedrer indlæring af sprog

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27003488-using-hypnosis-to-enhance-learning-second-language-vocabulary/?i=15&from=hypnosis&filters=ClinicalTrial

 

Hypnose, graviditet og fødsel

En undersøgelse af 1.222 kvinder har desuden påvist at undervisning i selvhypnose forbedrer fødselsoplevelsen.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24344708
Psykose og mindfulness
En metaanalyse bestående af 16 studier med i alt 1268 deltagere viser at mindfulness, både når det blev tilbudt individuelt og i gruppe, reducerede symptomniveauet, reducerede behovet for og længden af indlæggelse, og øgede det sociale funktionsniveau hos mennesker med psykose, både på kort og langt sigt. Forsøgsdeltagerne repræsenterede et bredt spektrum af psykoselidende, og ingen deltagere beskrev alvorlige ubehagelige oplevelser eller bivirkninger.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0920996419305225?fbclid=IwAR2dTBFqTWnMUZAmrQr17jeCbFPVinNtbTxfqmrhomjSmmDKZ_no4CYcCWY
https://videnskab.dk/krop-sundhed/mindfulness-kan-hjaelpe-mennesker-med-skizofreni
bottom of page