top of page
  • Forfatters billedeDorte Brodka

Vejen til lykke og livsglæde


"Lykken er ikke gods eller guld - lykken er ikke storhed og ære" forlyder det i en kendt gammel dansk sang (1). Ikke desto mindre vægtes penge så højt i vores samfund, at nogle mennesker tror, at det er nemmere at være lykkelig, hvis man er rig. Men er det nu rigtigt? 

Det siger sig selv, at man i et moderne samfund ikke kan leve uden penge, og at man skal have penge nok til at dække diverse basale behov for at trives. Men derudover er der intet der tyder på, at lykke hænger sammen med økonomi.


Til gengæld ved man, at gode sociale relationer er altafgørende for de fleste menneskers følelse af lykke. Mennesket er et flokdyr. Fra forskning ved man, at ensomhed kan være en større trussel mod helbredet end rygning. (2) Og man ved, at ensomme ældre mennesker har sværere ved at overleve kritisk sygdom, end ældre med et godt socialt netværk.(3) 


Ifølge professor i psykologi Martin Seligman, som har forsket i lykke gennem de seneste årtier, opnås følelsen af lykke især når 

”man bruger sine personlige styrker til at tjene et større formål. En del af det, som giver livet mening, er altså at vi kan se ud over os selv, og gøre en forskel i andres liv. Ensomhed handler derfor ikke kun om, at mangle nogen, der forstår og støtter én. Den handler i høj grad også om, at vi som mennesker har et behov for at, at andre har brug for os”. (4)  


Derudover er nøglen til større livsglæde ganske enkelt at bruge mere tid på at gøre det man nyder og være sammen med mennesker, man har det godt sammen med. Der findes folk, som ”taler dig op”, og folk, som ”taler dig ned!” Nøglen til større livsglæde er at undgå dem, som "taler dig ned".

Ifølge den amerikanske hjerneforsker Richard Davidson gælder det desuden om at undgå pessimistiske og negative mennesker, fordi humør smitter. (5) Pga. hjernens spejlneuroner udløser andre menneskers mimik den samme følelse i din krop, som den de signalerer. Derfor bliver du negativ af at se på et negativt ansigt, og glad af at omgås glade mennesker. Dertil kommer, at man har påvist, at latter modvirker både stress, angst og depression. (6)


For at opnå større livsglæde er det desuden vigtigt at realisere sig selv. Så gå efter det du drømmer om, hvad enten det er karriere, berømmelse, talent eller noget helt andet. Lader det sig ikke gøre i stor målestok, så gør det "i det små". Syng, mal, skriv, opfind, bliv direktør i dit eget firma - eller hvad du nu brænder for. Vent ikke med at gå i gang til du er sikker på, at du kan gøre det perfekt. Den dag, du føler det, kommer aldrig. Og det er netop den attitude:"Hvis ikke du kører i limousine, så har du ikke ret til at være med," der er skyld i, at Danmark er befolket af så mange mennesker med ringe tro på eget værd. Vær ligeglad med hvad andre mener. Du gør det ikke for deres skyld, du gør det for din egen. Det vil gå op for dig, at det afgørende for din følelse af livsglæde og lykke ikke afhænger af, hvor langt du når, eller hvor dygtig du er. Det afgørende for din lykkefølelse er, at du har taget dig selv alvorligt!


 Litteraturliste:  (1) Lykken er ikke gods eller guld, Tekst: Charles Gandrup. Melodi: P. E. Lange-Müller.  (2) Holt-lunstad, Julianne et al. 2010. “Social Relationships and mortality Risks: a meta- analytical View”.  (3) Steptoe, Andrew et al. 2013. “Social isolation, loneliness, and all-cause mortality in older men and women”. (4) Institut for lykkeforskning, Notat: Ensomhed er den største trussel mod danskernes lykke. ”Ensomhed dræber”. Lokaliseret den 21. oktober 2016 på: http://www.lykkeforskning.dk/publikationer/4589303545 5)Davidson, R., 2012. Din hjernes følelsesmæssige liv - hvordan hjernens unikke mønstre påvirker den måde, du tænker, føler og lever - og hvordan du kan ændre dem.  (6) Ferner & Aronson (2013): Laughter and MIRTH (Methodical Investigation of Risibility, Therapeutic and Harmful): narrative synthesis. http://www.bmj.com/content/347/bmj.f7274

19 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comentários


bottom of page